Σελίδες

Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012

Οι εκλογές της 17ης Ιουνίου και η επόμενη μέρα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση


Άρθρο του Δημάρχου Σιθωνίας, Ιωάννη Τζίτζιου

Κατά κοινή ομολογία οι εκλογές της 17ης Ιουνίου είναι κρίσιμες, καθώς ο ιστορικός κύκλος της μεταπολιτευτικής περιόδου κλείνει.

Η οικονομική κρίση που ταλανίζει τη χώρα έχει προφανείς συνέπειες στην κοινωνία και στην πολιτική, γιατί είναι φανερό πλέον ότι οι θεσμοί καλούνται να λειτουργήσουν σε συνθήκες απαξίωσης και ισοπέδωσης.

Σ’ αυτό το σκηνικό η Τοπική Αυτοδιοίκηση καλείται να παραμείνει σημείο αναφοράς για τη Δημοκρατία και να αναγνωρισθεί στην πράξη κατά τρόπο αμετάκλητο ότι αποτελεί το θεσμό, τον...
πιο κοντινό, στον Έλληνα πολίτη.

Λόγω της κρίσης είμαστε υποχρεωμένοι να οικοδομήσουμε απ’ τηναρχή αυτά που αποδείχθηκαν σαθρά και κατέρρευσαν. Είναι αδήριτη ανάγκη να επαναπροσδιορίσουμε τις σχέσεις κράτους - πολίτη, να επαναπροσδιορίσουμε την ίδια την Αυτοδιοίκηση και την αποκεντρωτική μεταρρύθμιση του κράτους. Αυτή η ανάγκη λοιπόν αποτελεί και τον οδηγό της Νέας Δημοκρατίας, η οποία θέλει να ανοικοδομήσει μία πραγματική αυτοδιοίκηση, οικονομικά και θεσμικά θωρακισμένη και ανεξάρτητη.


Μετά την εφαρμογή του «Καλλικράτη» τι είδαμε όλοι εμείς που βρισκόμαστε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση; Η Πολιτεία να έχει φορτώνει στην Αυτοδιοίκηση τα δικά της λάθη και να τιμωρεί τις τοπικές κοινωνίες για τις λανθασμένες της επιλογές. Η χρονιά που διανύουμε είναι πάρα πολύ δύσκολη για τους Δήμους, εξαιτίας της περαιτέρω περικοπής πόρων από την Πολιτεία προς τους ΟΤΑ. Κληθήκαμε να λειτουργήσουμε και να ασκήσουμε περισσότερες αρμοδιότητες με ακόμη λιγότερα χρήματα, εξαιτίας της κατακόρυφης μείωσης των εσόδων και των επιχορηγήσεων μας από το Κράτος. Επιπλέον έχουμε λιγότερα έσοδα από τα ανταποδοτικά τέλη, αφού τα νοικοκυριά αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

Είναι πολύ ενθαρρυντικό ότι για τη Νέα Δημοκρατία, η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί ακόμη και σ΄ αυτές τις δύσκολες συνθήκες να δώσει λύσεις, και, μάλιστα, ενδεχομένως, πιο άμεσες και πιο αποτελεσματικές απ’ ό,τι το κεντρικό κράτος. Λύσεις αναπτυξιακές, ανακούφιση στον τομέα της απασχόλησης και της καταπολέμησης της ανεργίας, υποστήριξη στον τομέα της ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής. Μέσα από την προώθηση δημοκεντρικών προγραμμάτων, δηλαδή ειδικών τοπικών αναπτυξιακών προγραμμάτων, με δράσεις προσανατολισμένες στις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών, όπως αυτές διαμορφώθηκαν μετά την κρίση.

Δεν είναι τυχαίο ότι η Ν.Δ. πιστεύει σε μια θεσμικά ισχυρή, λειτουργικά ανεξάρτητη και οικονομικά αυτάρκη Τοπική Αυτοδιοίκηση και προωθεί μεταξύ άλλων την επανεξέταση των χωροταξικών αστοχιών, που έγιναν κατά την εφαρμογή του «Καλλικράτη», με στόχο την ενίσχυση της αναπτυξιακής φυσιογνωμίας και προοπτικής των νέων ΟΤΑ. Επιπλέον, θεωρεί δεδομένο ότι πρέπει να δοθούν ξεκάθαρες αρμοδιότητες με διασφαλισμένους πόρους στους νέους δήμους, όπως προβλέπει το Σύνταγμα.

Ένα συνολικό πλαίσιο ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς στην παρουσίαση των προγραμματικών θέσεων στο Ζάππειο. Η απόκτηση πρωτογενών ιδίων πόρων αποτελεί το πρώτο βήμα ώστε και να υπάρξει ανάπτυξη σε τοπικό επίπεδο, που θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, αλλά και αποτελεσματική αντιμετώπιση των αναγκών των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, που είναι αυτές που πλήττονται πιο πολύ από την μεγάλη κρίση που περνάμε.

Στις εκλογές της 17ης Ιουνίου δεν διακυβεύεται μόνον η παραμονή της χώρας στο ευρώ, αλλά και ευρύτερα η συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ας σκεφτούμε σοβαρά ψηφίζοντας στις εκλογές της 17ης Ιουνίου, ποια θα είναι η επόμενη μέρα για την πατρίδα μας και τις τοπικές μας κοινωνίες. Η νέα Κυβέρνηση θέλουμε να σταθεί συμπαραστάτης της αυτοδιοίκησης στις αναπτυξιακές της πρωτοβουλίες, ώστε η ελληνική Περιφέρεια βρει τη θέση που της αξίζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: